top of page
  • Foto van schrijverMiranda

GERSTEKORRELS

Steeds vaker krijg ik de vraag of ik gerstekorrels wil verwijderen. Wat zijn gestekorrels nu precies? Maar belangrijker nog, hoe krijg je ze weg?


Laat ik allereerst beginnen met wat je NIET moet doen. Ga zelf niet prutsen aan een gerstekorrel! Een gerstekorrel ligt dieper in de huid dan een comedoon (mee-eter) en is moeilijk te verwijderen. Dit kan je beter aan een schoonheidsspecialiste of huidtherapeut overlaten zodat jouw huid er zonder schade (littekens) vanaf komt.

 

Wat is een gerstekorrel?

Gerstekorrels, je ziet ze vaak rond de ogen, neus en op de wangen, van die witte harde pitjes op je huid. De medische benaming is milia. Een gerstekorrel is een ophoping van keratine (een onoplosbaar eiwit) in een talg- of zweetkliertje. Ze komen voor bij baby's (daarbij verdwijnen ze vaak vanzelf), jongeren en bij volwassenen.

 

Hoe ontstaan gerstekorrels?

Gerstekorrels komen vaak voor op een droge niet goed gehydrateerde huid. Soms kan een huidaandoening of -beschadiging de oorzaak zijn (teveel peelings, zonschade, na gebruik van crèmes met corticosteroïde). De kans op gerstekorrels neemt ook toe bij de wat dikkere, meer getinte of zonbeschadigde huid en helaas gaan ze vaak niet vanzelf weg....

 

Hoe verwijder je een gerstekorrel?

Dit kan je zogezegd beter laten doen door een professional. Er wordt met een steriel naaldje een gaatje of sneetje gemaakt en voorzichtig wordt de gerstekorrel eruit gewipt. Een gerstekorrel die wat langer op de huid zit zal moeilijker te verwijderen zijn. Wacht daarom niet te lang met het raadplegen van hulp!

 

Wat kan je zelf doen?

Om gerstekorrels te voorkomen is het goed om je voor te laten lichten hoe. Meestal volstaat het regelmatig, met beleid exfoliëren van de huid. Het gebruik van vitamine A crèmes gaat verstoppingen in de poriën tegen. Daarnaast kan je het beste kiezen voor crèmes die de huid beschermen en voldoende hydrateren. En last but not least bescherm je huid tegen de zon!


Heb jij last van gerstekorrels? Tijdens een behandeling haal ik ze met alle liefde voor je weg!


Boek eenvoudig jouw afspraak in de online agenda


xxMiranda

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page