top of page
  • Foto van schrijverMiranda

Gerstekorrels

Regelmatig zie ik (jonge) vrouwen met gerstekorrels (witte bultjes/pukkeltjes).

De officiële naam voor een gerstekorrel is milia.


Bij mee-eters (comedonen) zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit diep in de huid, dus duwen en knijpen helpt niet.

Milia komen heel vaak voor bij baby’s. Ruim 50% van alle baby’s heeft er de eerste paar maanden last van. Bij hen verdwijnen de milia gelukkig vanzelf weer.

Ook bij volwassen komt het vaak voor. De propjes ontstaan doordat de keratine de huid niet goed kan verlaten. Op dit punt kan je beter de hulp van een schoonheidsspecialiste inroepen.

Milia zitten vaak rond de ogen, op de wangen of bij de neus. Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van omdat hun huid wat dikker is.

Een ‘verse’ gerstekorrel is makkelijker aan te pakken dan eentje die er al heel lang zit. ‘Oude’ korrels worden hard en hardnekkig. Ik kan de gerstekorrels in de salon weghalen door ze met een steriel naaldje aan te prikken, waarna het korreltje er uit kan worden gewipt (klinkt simpel maar soms is het lastig en lukt het niet zomaar).

Als je je huid thuis op de goede manier reinigt, voedt en verzorgt kun je het ontstaan van nieuwe milia voorkomen. Wil je weten hoe? Ik kan je er alles over vertellen.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page