top of page
  • Foto van schrijverMiranda

Zomer vs zonnebrand

Bijgewerkt op: 6 jun. 2021

Als je aan de zomer en de zon denkt moet je ook gelijk aan zonnebrand denken! Hieronder een paar weetjes over zonnebrand.

Minimaal SPF30 (liever SPF50)

Wil je je huid gezond en beschermd houden? Dan is het belangrijk om iedere dag (maart-oktober) een product met een SPF (zonnefactor) te gebruiken. Je zonnebrandproduct moet minimaal SPF 30 bevatten, SPF50 is beter! Daarnaast is het belangrijk om er voldoende van aan te brengen op alle delen van de huid die blootgesteld worden aan de zon.

Hoe lang is je zonnebrand nou precies houdbaar?

Over het algemeen zijn SPF-producten drie jaar houdbaar. Dit gaat echter niet in alle gevallen op. Zonnebrand die is blootgesteld aan een hoge temperatuur, bacteriën en vocht, bederft eerder en biedt minder bescherming... of biedt zelfs helemaal geen bescherming meer. Om te bepalen of je zonbescherming nog goed is, kijk je allereerst naar de houdbaarheidsdatum. Als de houdbaarheidsdatum verstreken is, kun je er niet meer op vertrouwen dat het je huid nog echt beschermt tegen schadelijke uv-stralen.

Hoe herken je of je zonnebrand bedorven is?

Als je wil controleren of je zonnebrandcrème nog wel goed is, kijk dan voordat je het gebruikt eerst naar hoe het eruit ziet, voelt en ruikt. Als de textuur anders is (bijvoorbeeld waterig of korrelig), als het product verkleurd is of als het anders ruikt dan voorheen, is je SPF waarschijnlijk niet meer goed.

Kan je zonnebrand die over de datum is nog gewoon gebruiken?

Het is echt geen goed idee om zonbescherming die over de datum is nog te gebruiken. Je huid beschermen tegen de zon voorkomt niet alleen vroegtijdige tekenen van huidveroudering, maar beschermt je ook tegen de uv-stralen die schade aan je huid kunnen toebrengen. Bij zonnebrandcrème die over de datum is, kan je er niet op rekenen dat je huid ook echt beschermd is. Je stelt je huid ook bloot aan vrije radicalen, die huidveroudering versnellen. Doe jezelf een plezier en gooi je zonnebrandcrème weg als je twijfelt of die nog wel goed is.


Kan zonnebrand bederven als de verpakking ongeopend is?

Ja, dat kan! De kwaliteit van zonnebrandcrème gaat achteruit wanneer het wordt blootgesteld aan warmte, zonlicht en vocht. Als jouw tube zonnebrandcrème naast het zwembad of strand of in de auto heeft gelegen, dan heeft dat direct invloed op je zonnebrandcrème, zelfs nog voordat je de tube hebt geopend.

Om ervoor te zorgen dat zonnebrandcrème zo lang mogelijk effectief blijft, bewaar je het op een redelijk koele, donkere plek. Doe je dat, dan zou je zonnebrandcrème zeker goed moeten blijven tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.


Tips:

  • Begin met smeren bij de eerste sterke zonnestralen! Richtlijn is vanaf maart tot oktober.

  • Zonbescherming is anti-aging nr. 1 !!

  • Breng zonbescherming aan ná het reinigen, serum en/of crème. Dus als laatste stap in je huidverzorging.

  • Je kunt je zonbescherming het best bewaren op een redelijk koele, donkere plaats. Warmte, zonlicht en vocht zorgen er namelijk voor dat het sneller bederft.

  • Probeer wanneer je buiten bent je zonnebrandcrème bijvoorbeeld in een handdoek te rollen of bewaar het in je tas om te voorkomen dat zonlicht een effect heeft op de werking van je product.

  • Stel jezelf drie vragen. Voelt het product vreemd? Ruikt het raar? Ziet de kleur er anders uit? Is het antwoord op één van deze vragen 'ja', gooi je zonnebrandcrème in dan weg en vervang het voor een andere zonnebrandcrème.

  • Het is belangrijk dat je genoeg zonnebrandcrème aanbrengt, maar je moet er óók rekening mee houden dat je het overal gebruikt (sommige plekjes worden nog weleens vergeten). Wanneer je je zonnebrandcrème aanbrengt, wees er dan extra alert op dat je je hals, oren en ogen niet overslaat! En eindig op de rug van je hand.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page