Zonbescherming SPF
Iedereen gebruikt (neem ik aan) een zonbescherming. Maar weet je dit?
Wat is een Sun Protection Factor (SPF)?
SPF geeft aan hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. UVB dringt door in de bovenste huidlagen en zorgt voor aanmaak van vitamine A maar veroorzaakt ook verbranding van je huid.
Helaas zegt de SPF niets over het vermogen om UVA-straling te blokkeren. UVA is de belangrijkste veroorzaker van kanker, huidveroudering en zonneallergie. Let er dus op dat een zonnebrandcrème zowel tegen UVB als tegen UVA beschermt.
Wat is het verschil tussen SPF15, 30 en 50?
Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met SPF15 tegen 94%, SPF30 tegen 96% en SPF50 tegen 97% van de zonnestralen. Er is echter geen enkele SPF-filter dat je 100% tegen de zon beschermt!
Welke SPF factor kies je nu?
In Nederland kan je prima tussen oktober en maart SPF15 gebruiken (soms zit dit al in je foundation of dagcrème). Ga je tussen maart en oktober op een zonnige dag naar het strand of lekker fietsen, pak je een terrasje of ben je de hele dag buiten? Kies dan voor minimaal SPF30 en smeer je om de 2 uur opnieuw in. En na elke plons in het water wederom smeren. Om goed je huid te beschermen kan je beter uit de zon blijven als de stralen het sterkst zijn, tussen 11.00 en 15.00 uur. En dit geldt niet alleen voor als je buiten bent; UVA-stralen komen namelijk ook door glas.
Hoeveel moet ik smeren?
Wees niet te zuinig met het smeren van zonnebrand! Gebruik ongeveer een halve theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen heb je ca. 4 eetlepels nodig, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels. Om je goed te beschermen, heb je dus veel zonnebrandcrème nodig!
Zonbescherming = Anti aging
Maar liefst negentig procent van de tekenen van huidveroudering komt door de zon!
De allerbeste anti-rimpelcrème is simpelweg een zonnebrandproduct. Dus begin je dag met een SPF!
Comments